Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

«Υπάρχει μια αλήθεια σε όλα. Ή θα τολμήσεις να την δεις ή θα γίνεις καλύτερος ψεύτης» My Life Motto – Κωνσταντίνος Κοτελίδας


Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους, τις επιτυχίες τους, τις αδυναμίες τους, τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχαν και έχουν.
Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη!
Δεν μιλάμε για Life Style αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Σήμερα που ξεκινά η σχολική χρονιά  το My Life Motto φιλοξενεί τον κατάλληλο άνθρωπο, τον εξαιρετικό εκπαιδευτικό, αλλά και αγαπημένο Youtuber Κωνσταντίνο Κοτελίδα.

Ο Κωνσταντίνος είναι Χημικός και διδάσκει 15 χρόνια σε φροντιστήρια. Πριν 5 χρόνια καινοτόμησε μια την δημιουργία του διαδικτυακού φροντιστηρίου "Έτσι Μαθαίνω". Ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων χημείας ενώ συνεισφέρει στην δωρεάν παιδεία με εκπαιδευτικά βιντεάκια στο Youtube για μαθητές . Είναι όπως μου είπε και ο ίδιος ο δικός του τρόπος για να "επιστρέφει" την αγάπη που λαμβάνει από τους μαθητές του σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τους εφήβους που προετοιμάζονται για εξετάσεις και δεν έχουν την δυνατότητα για φροντιστηριακά μαθήματα. 

Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα μου έκανε εντύπωση πόσο ταπεινός αλλά παράλληλα αποτελεσματικός είναι… Μια ήρεμη δύναμη με γνώσεις, επιστημονικό υπόβαθρο αλλά και όραμα να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σταματώ να μιλώ για εκείνον  και αναλαμβάνει την σκυτάλη ο ίδιος  με τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του στο My Life Motto project .

Περιγράψτε μας με δυο λόγια την σημερινή σας κατάσταση  και θέση  σας;

Ασχολούμαι με την εκπαίδευση και συγκεκριμένα με τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και περισσότερο της Χημείας. Ταυτόχρονα είμαι λίγο Youtuber και λίγο χορευτής.  Πριν 5 χρόνια αποδεχόμενος την πρόσκληση-πρόκληση ενός εξαιρετικού συναδέρφου δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο διαδικτυακό φροντιστήριο σχολικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών. Το «ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΙΝΩ».

Πως βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση ποια είναι τα θέλω σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;

Το θέλω μου είναι η επίτευξη της αρμονίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή. Ίσως θα μπορούσα να πω ότι ο στόχος μου για το μέλλον είναι να ασχολούμαι μόνο με ότι δίνει νόημα στη ζωή μου. Δεν είναι εύκολο αλλά το προσπαθώ!

Επιθυμείτε  κάτι να αλλάξει  ως προς  εσάς ;

Τα ελαττώματα μου! Θα ήθελα να τα αλλάξω όλα αλλά τα ταυτόχρονα τα αγαπάω με κάποια έννοια. Ίσως κατά βάθος θα ήθελα περισσότερο να τα αποδεχτώ παρά να τα αλλάξω.

 

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;

«Υπάρχει μια αλήθεια σε όλα. Ή θα τολμήσεις να την δεις ή θα γίνεις καλύτερος ψεύτης». Δεν υπάρχει άλλος δρόμος ούτε θα υπάρξει ποτέ!

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα θαύμα που λύνει τις σημερινές  προκλήσεις  σας . Το επόμενο πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μάλλον συνέβη ένα θαύμα ;

Δεν θα είχα άγχος για τίποτα! Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό θαύμα. Αναγνωρίζω την αξία του δημιουργικού άγχους αλλά αυτό που βιώνουμε οι περισσότεροι σήμερα δεν είναι δημιουργικό είναι καταστροφικό.

 


Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;

Όλες! Είμαι της άποψης ότι καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες! Ασχολήθηκα και ασχολούμαι με την συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων, με την επιχειρηματικότητα, την τέχνη και με ότι μου εμφανίστηκε ως ενδιαφέρουσα προοπτική. Αυτά με κάνουν να νιώθω γεμάτος. Δεν υπάρχει πιο θετικό αποτέλεσμα από αυτό.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε  μια επιτυχής αλλαγή που αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε  ; 

Κάθε φορά που λέμε την άποψη μας ακούγοντας το μέσα μας πραγματοποιούμε  μια επιτυχή αλλαγή. Δεν πιστεύω στους τσακωμούς, τις εντάσεις και τις βαρύγδουπες δηλώσεις. Αν θέλεις να πραγματοποιήσεις μια αλλαγή πρέπει πρώτα να την πεις στον εαυτό σου και μετά σε όσους σχετίζονται με την αλλαγή αυτή.

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο; Ο φόβος και η συνήθεια.

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς και ποιες αδυναμίες σας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές απειλές σας;  

Το ότι φαινομενικά είμαι ευμετάβλητος. Οι άνθρωποι προσπαθούν να σε παγιδεύσουν σε αυτό που έχεις πει ή έχεις κάνει στο παρελθόν. Λες και η αλλαγή δεν είναι δικαίωμα αλλά αμαρτία. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάζουμε απόψεις κρατώντας σταθερές τις αρχές μας. Κάτι όμως που πραγματικά αποτελεί αρνητικό μου στοιχείο είναι ο εγωισμός. Μου έχει κοστίσει πολύ.

Πως ξεπεράσατε τα έως τώρα εμπόδια ;

Προσπαθώντας να κατανοήσω το πραγματικό τους μέγεθος. Τα εμπόδια είναι συνήθως μικρότερα από ότι νομίζουμε. Το άγχος λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός.

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως σας βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν μελλοντικά ; Το ότι είμαι τυχερός! Χαχα!

Ποιες δεξιότητες σας  μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να επιτύχετε  αυτό που επιθυμείτε;

Την αισιοδοξία και την εργατικότητα μου.

Πόση δύναμη διάθετε ;

800Newton! Χαχα. Όχι αυτή είναι η δύναμη που μου ασκεί η Γη. Τώρα που έχω παχύνει ίσως έχει αυξηθεί. Έχω τόση δύναμη όσο πιστεύω σε αυτό που κάνω. Αν πιστεύω πολύ έχω πολύ αν πιστεύω λίγο έχω λίγο.

Πως θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας  σε μερικά χρόνια από σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της ζωή σας ;

Με οικογένεια, παιδιά και φίλους. Θα ήθελα να με δω να συμμετέχω και σε μια θετική αλλαγή στον τομέα της εκπαίδευσης! Για να δούμε…

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας;

Η Αμοργός! Αστειεύομαι! Όπου βρίσκω αγάπη, αποδοχή και κατανόηση. Όπου έχω δικαίωμα στο λάθος. 

Φανταστείτε  να  είχατε  ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που ξέρετε ή που μπορείτε  να σκεφτείτε   - ποιο μπορεί να είναι αυτό το άτομο  (αν σας έρχεται ως εικόνα )και  τι θα σας  συμβούλευε  να κάνετε ;

Με τον Μάρκο Αυρήλιο. Το να έχεις εξουσία και να είσαι ταπεινός είναι αυτό που λείπει από την σημερινή κοινωνία. Νομίζω θα με συμβούλευε να παίρνω την ζωή πιο ανάλαφρα.

Πόσο έτοιμος είστε από την κλίμακα του 1-10 να δεσμευτείτε στον εαυτό σας για δράση με σκοπό  ότι στοχεύετε ;

Δεν με φοβίζει η δράση την αδράνεια φοβάμαι. Άρα 10.

Πως νοιώθετε  αυτή την στιγμή ;

Δημιουργικός.

Mε την νέα συνθήκη του κορωνοϊού αναδύθηκε και κάποιο νέο Life Motto στην ζωή σας; αν ναι ποιο;

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάτι που έρχεται από την Κίνα! χαχα!

Με αφορμή την σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς ποιο πιστεύεις ότι πρέπει να είναι το Life Motto του σημερινού μαθητή (λαμβάνοντας υπόψιν  τις σημερινές δύσκολες και αβέβαιές συνθήκες του κορωνοϊού);

Προσέχω αλλά δεν φοβάμαι!

Το θέμα δεν είναι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με το να γίνουμε φοβικοί αλλά με το να γίνουμε υπεύθυνοι! Και φυσικά συνεχίζω να ονειρεύομαι και να θέτω στόχους όσο αβέβαιες και αν είναι οι συνθήκες, η ικανότητα προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας στην σύγχρονη εποχή .

Ως εκπαιδευτικός νιώθω ευγνωμοσύνη, η σχέση που δημιουργεί ο δάσκαλος με τα παιδιά και τους εφήβους είναι μοναδική  και η γνώση ρέει πάντα αμφίδρομα. Τα ασήμαντα τους τα διδάσκω εγώ και τα σημαντικά, όπως το να ζεις στο τώρα, μου τα διδάσκουν τα παιδιά.

Κλείνοντας μετά από αυτήν την διαδικασία αυτοπαρατήρησης και ανασκόπησης εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο Life Μotto ή σας έρχεται κάποιο νέο αναλογιζόμενος όσα μας εκμυστηρευτήκατε ?

Θα το αλλάξω! Χαχα! Αν δεν είναι αλήθεια μη το πεις…Αν δεν πηγάζει από μέσα σου μη το κάνεις!

 

Αληθινά τα μηνύματα ζωής του Κωνσταντίνου. Εύχομαι να σας πρόσφεραν θετική διάθεση και έμπνευση για μια δημιουργική σχολική χρονιά! Θα σας παροτρύνω να εγγραφείτε στο κανάλι «Έτσι Μαθαίνω» στο Youtube.

Τον ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή του στο project My Life Motto!

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι  φίλοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε:

Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

Στέλλα Ζουλινάκη  

Life & Business Coach

Insurance Agent & Coach 


 

Mail:feelcoachingbysz@gmail.com

Join us : https://feelcoaching.blogspot.com/

https://www.facebook.com/FeelCoachingsz/

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή μέρους  ή ολόκληρης της συνέντευξης χωρίς αναφορά στο blog ως πηγή.

 

 

 



 

4 σχόλια:

  1. Όποιος έχει ένα ''γιατί'' να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ''πως'' να μια ακόμα μεγάλη αλήθεια που πρέπει να τολμήσουμε να δούμε!
    Σε ευχαριστώ πολύ Στέλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια Στέλλα για τον εξαιρετικό προσκεκλημένο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Δέσποινα για το σχόλιο . Είμαιτυχερή που έχω γνωρίσει ανθρώπους σαν τον Κωνσταντίνο.

      Διαγραφή

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...