Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

«Αρχηγός ή κομπάρσος, όπως και αν λέγεσαι όταν είσαι μέλος ομάδας το ίδιο σημαντικός είσαι» My Life Motto Λεωνίδας Καραΐσκος


 

Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους, τις επιτυχίες τους, τις αδυναμίες τους, τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχαν και έχουν.
Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη!
Δεν μιλάμε για Life Style αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ τον αγαπητό Λεωνίδα Καραΐσκο. Ο Λεωνίδας υπήρξε προπονητής ομάδων βόλεϊ και  διευθυντής του βόλεϊ (Volleyball Competition Manager) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, υπεύθυνος αγωνιστικού σχεδιασμού στην Hellenic Volleyball League και  υπεύθυνος ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ).

Αυτό το διάστημα είναι Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας και υποστηρίζει το έργο των συναδέλφων του εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερος εκπαιδευτικός στόχος η δημιουργία και ανάδειξη νέων κινησιοπαιδαγωγικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Φυσικής αγωγής για το σύγχρονο σχολείο προς ενίσχυση συμμετοχής, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και χαράς των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργήσει ειδικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για τα μαθήματα του βόλεϊ (epaizovolley.weebly.com και volleon.com) καθώς και της κολύμβησης (e-swimming.weebly.com).

Πρόσφατα δοκίμασε και ένα νέο ρόλο, τον ρόλο του συγγραφέα, που πραγματικά του ταιριάζει πολύ μια και έχει εξαιρετική πένα !

Με το βιβλίο του  «Ευ» από την Key  Books μας μεταφέρει  πως το καλό υπάρχει παντού. «Βρίσκεται παντού γύρω μας, στην καθημερινότητά μας, σε ό,τι μπορούμε να κοιτάξουμε με τα μάτια της ψυχής… αρκεί να το θέλουμε».

Με το Λεωνίδα γνωριστήκαμε πρόσφατα,  είμαστε μαζί στο σωματείο Mentoria και έχουμε ένα κοινό όνειρο: ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλου του κόσμου. Με εντυπωσίασε η Θετική σκέψη αλλά και ο αυθεντικός του λόγος.

Σταματώ να μιλώ για εκείνον  και αναλαμβάνει την σκυτάλη ο ίδιος  με τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του στο My Life Motto project.

Περιγράψτε μας με δυο  λόγια  την σημερινή σας κατάσταση  και θέση  σας; 

Είμαι εκπαιδευτικός και αυτή την περίοδο είμαι υπεύθυνος φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας. Πριν λίγες ημέρες απέκτησα ακόμα μια ιδιότητα αυτή του συγγραφέα την οποία προσπαθώ να διαχειριστώ. Κάθε τι καινούριο θέλει και το διάστημα προσαρμογής του. Είμαι πολύ χαρούμενος με τη νέα πραγματικότητα.

 

Πως βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση,  ποια είναι τα θέλω σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;

Τη βιώνω με ηρεμία και νηφαλιότητα. Θέλω να εμβαθύνω ακόμα πιο πολύ στον εαυτό μου. Ο τρόπος που βλέπουμε, ο τρόπος που επικοινωνούμε είναι η προέκταση των συναισθημάτων την οποία ορίζει η σχέση με τον εαυτό μας. Επίσης, θέλω να απλοποιήσω περισσότερο την ήδη απλοποιημένη ζωή μου. Τέλος, να διαβάζω περισσότερο και να δίνω ομιλίες στα σχολεία μπροστά σε παιδιά.

 

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;

«Αρχηγός ή κομπάρσος, όπως και αν λέγεσαι όταν είσαι μέλος ομάδας το ίδιο σημαντικός είσαι». Να είσαι έτοιμος και για τους δυο ρόλους. Με γοητεύουν οι άνθρωποι που μπορούν  να παίξουν επιτυχημένα και τους δυο ακραίους ρόλους.

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα θαύμα που λύνει τις σημερινές  προκλήσεις  σας . Το επόμενο πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μάλλον συνέβη ένα θαύμα ;

Θα το υποδεχτώ με ευγνωμοσύνη. ¨Όμως ο άνθρωπος μόλις λύνει τα προβλήματά του εμφανίζει σαν ταχυδακτυλουργός αμέσως τα επόμενα. Αυτή είναι η φύση του, να δημιουργεί και να λύνει προβλήματα. Κάτι τέτοιο θα πάθω και εγώ εκείνο το μαγικό πρωινό. Θα βγάλω από το καπέλο μου τα επόμενα σταυρόλεξα που θα με απασχολήσουν.

Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;

Χωρίς πολύ σκέψη θα πω οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004. Μου πρόσφεραν τεχνογνωσία που αξιοποίησα σε επόμενες επαγγελματικές φάσεις αλλά το κυριότερο την εμπειρία να επικοινωνήσω με πολλούς ανθρώπους και να ταξιδέψω σε μακρινούς προορισμούς του κόσμου.


 

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε  μια επιτυχής αλλαγή που αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε  ;

Θέλει πίστη και καλή ενέργεια κάθε αλλαγή. Επίσης θέλει αφοσίωση και ποιοτικό χρόνο. Έδωσα δηλαδή ότι πολυτιμότερο είχα να διαθέσω. 

Επιθυμείτε  κάτι να αλλάξει  ως προς  εσάς ;

Ακόμα συμβιβάζομαι με καταστάσεις –ευτυχώς είναι λίγες- που δεν προάγουν τη χαρά μου και δεν με αναβαθμίζουν, το αντίθετο θα έλεγα. Αυτό θέλω να αλλάξει.

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο;                                                                                                                                   

Πάντα υπάρχει ένα "μπραντ ντε φερ" με τον τεμπέλη εαυτό  να σε τραβά πίσω στα  ζεστά σκεπάσματα, να σου λέει κοιμήσου λίγο παραπάνω, χάζεψε στο κινητό λίγο ακόμα, δες τηλεόραση ή τα viral στο You tube. Όταν τον κερδίσεις μια, δυο, τρεις φορές στο τέλος απογοητεύεται και γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός σου.

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς ; και ποιες αδυναμίες σας  θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές απειλές σας;  

Ότι παράλληλα ασχολούμαι με πολλά και απαιτητικά πρότζεκτ. Σε αντιστάθμισμα εμπιστεύομαι και στηρίζομαι απόλυτα στους συνεργάτες μου για το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι τυχερός και υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και το διαλαλώ με κάθε τρόπο.

Πως ξεπεράσατε τα έως τώρα  εμπόδια ;

Με ψυχραιμία. Αν μπορούσες να δεις το ίδιο πρόβλημα του χρόνου, στη συντριπτική πλειοψηφία θα σου δημιουργούσε γέλια. Με αυτό στο μυαλό χαλαρώνω και σκέφτομαι ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές μου για τη λύση του. Επίσης, έχω μάθει να ζητώ βοήθεια όταν την χρειάζομαι.

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως σας  βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν μελλοντικά ;

Στα δύσκολα και με πίεση αντιδρώ καλύτερα. Με έχει βοηθήσει ο αθλητισμός πάρα πολύ σε αυτό. Όσο πιο πιεστικά είναι τα πράγματα, τόσο διακρίνω μια πρόκληση και όχι μια αξεπέραστη δυσκολία.

Ποιες δεξιότητες σας  μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να επιτύχετε  αυτό που επιθυμείτε

Ο στόχος χρειάζεται μέθοδο, υπομονή, επιμονή και συνεργασία. Είναι δύσκολες οι συνεργασίες γιατί απαιτούν επίπεδο σχέσεων. Η τέχνη της επικοινωνίας είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορώ να σκεφτώ.

Πόση δύναμη διάθετε;

Ακριβώς όση διαθέτει ο καθένας μας, ούτε ίχνος λιγότερη, ούτε ικμάδα περισσότερη. Μερικές φορές η δύναμη που κρύβουμε είναι ικανή να αλλάξει αυτό τον κόσμο. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιούμε.

Πως θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας  σε μερικά χρόνια από σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της ζωή σας

Περισσότερο εθελοντισμό, ακτιβισμό και πιο πολύ ζωή στη φύση. Ίσως θα έρθει και η ώρα που θα μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Αθήνας και επαρχίας ή ενός χωριού. Η τεχνολογία μπορεί να καλύψει κάποια κενά που θα δημιουργηθούν.

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας; 

Η Ιθάκη μου αν μπορούσα να την σχηματοποιήσω θα ήταν ένα τρίγωνο με άκρα του την οικογένεια, τους φίλους και τους μαθητές μου. Η οικογένεια είναι η απόλυτη βάση, οι φίλοι είναι η ψυχοθεραπεία και τα παιδιά εκείνα που με κρατούν επίκαιρο και με εξελίσσουν.

Φανταστείτε  να  είχατε  ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που ξέρετε ή που μπορείτε  να σκεφτείτε   - ποιο μπορεί να είναι αυτό το άτομο  (αν σας έρχεται ως εικόνα ) και  τι θα σας  συμβούλευε  να κάνετε

Μου αρέσουν οι συγκλονιστικές ιστορίες και τα συγκλονιστικά διδάγματά τους όταν τις περιγράφουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Περιμένω πως και πως την κατάληξη της μεγαλειώδους προσπάθειας του Αντώνη Συκάρη -που είναι σε πλήρη εξέλιξη- να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ανεβαίνοντας χειμώνα στη κορυφή του φονικό βουνού Κ2 στο Πακιστάν. Θα ναι ο πρώτος στην ιστορία! Περιμένω πως και πως να γυρίσει υγιής και να ακούσω από τα χείλη του το καταστάλαγμα της κορυφαίας προσπάθειάς του

 

Πόσο έτοιμος είστε από την κλίμακα του 1-10 να δεσμευτείτε στον εαυτό σας για δράση με σκοπό  ότι στοχεύετε; 

Η ώρα της δέσμευσης με τον εαυτό σου είναι μια ανεπανάληπτη συνθήκη. Είναι η συμφωνία να καταπιαστείς με όλα τα άβολα και δύσκολα μόνο και μόνο για να συναντήσεις το όνειρό σου. Στην κλίμακα δέσμευσης έχω ανέβει αρκετά ψηλά, όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πως νοιώθετε  αυτή την στιγμή;

Παρά τη δεδομένη χαρά που έφερε η έλευση του Ευ (ο τίτλος του βιβλίου μου), είμαι πολύ επηρεασμένος και προβληματισμένος με τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Βλέπω τα πρόσωπα των παιδιών που έχουν χάσει την ζωντάνια τους και περιμένω πως και πώς να επανακτηθεί. Τότε θα πω πως ναι, επιστρέψαμε πίσω στη ζωή.

Κλείνοντας μετά από αυτήν την διαδικασία αυτοπαρατήρησης και ανασκόπησης εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο Life Μotto   ή σας έρχεται κάποιο νέο αναλογιζόμενος όσα μας εκμυστηρευτήκατε ;

«Η αγάπη κυκλοφορεί και έχει τη δύναμη να κάνει θαύματα».

 

Πως βιώσατε το διάστημα της Καραντίνας και την κρίση του Covid 19;

Πέρασα όλα τα στάδια συναισθημάτων. Απορία, απόγνωση, θυμό, ελπίδα και άλλα, κυρίως αρνητικά. Το αντίδοτο στο αρνητικό χάος ήταν η καρτερικότητα και το πλάνο. Έβαλα πλάνο με 1-2 εκκρεμότητες που χρόνια ήθελα να κλείσω και τουλάχιστον θα έχω να θυμάμαι αυτά ως ελάχιστο αντιστάθμισμα.

Mε την νέα συνθήκη του κορωνοϊού αναδύθηκε και κάποιο νέο Life Motto στην ζωή σας; αν ναι ποιο;

«Αν σου λείπουν οι αγκαλιές, αντικατέστησε τες με την αγκαλιά της μητέρας φύσης».

Ελπιδοφόρα  τα «συνθήματα ζωής» του Λεωνίδα. Εύχομαι να σας πρόσφεραν έμπνευση και αισιοδοξία!

Τον ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή στο project My Life Motto!

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι  φίλοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε:

Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

 

Στέλλα Ζουλινάκη 

Life & Business Coach

Insurance Agent & Coach 

 

Mail:feelcoachingbysz@gmail.com

Join us: 

https://feelcoaching.blogspot.com/

https://www.facebook.com/FeelCoachingsz/

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή μέρους  ή ολόκληρης της συνέντευξης χωρίς αναφορά στο blog ως πηγή.

Αν σας άρεσε,  παρακαλώ share the link.

 

 

1 σχόλιο:

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...