Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

«Όταν ο φόβος κτύπησε την πόρτα, άνοιξε η πίστη και δεν είδε κανένα» My Life Motto - Λάκης Αργυρού




Το «Μy Life Motto» ως project περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους, τις επιτυχίες τους, τις αδυναμίες τους, τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχαν και έχουν.

Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη!
Δεν μιλάμε για Life Style αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Σήμερα το My Life Motto «ταξιδεύει» πρώτη φορά στην Κύπρο και φιλοξενεί τον εξαιρετικό επικοινωνιολόγο, Life και Business Coach, τον πολυταξιδευμένο Λάκη Αργυρού.

Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα δυο πράγματα μου έκαναν αίσθηση, η υπέροχη βελούδινη φωνή του και ο δομημένος τρόπος σκέψης του. Ο Λάκης έχει αρκετές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω στην επικοινωνία τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ενδυνάμωση, την προσωπική ανάπτυξη και την αυτογνωσία. Αξίζει να αναφερθούν το “Leadership and Community Service” που παρακολούθησε με υποτροφία στις ΗΠΑ καθώς και το Executive and Corporate Coaching και Mentoring από το ΕΚΠΑ.

Σταματώ να μιλώ για εκείνον και αναλαμβάνει την σκυτάλη ο ίδιος  με τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του στο My Life Motto project .

 

Περιγράψτε μας με δυο  λόγια  την σημερινή σας κατάσταση  και θέση  σας;

Αν λέγοντας θέση εννοείτε επαγγελματική υπόσταση η απάντηση είναι: Είμαι πτυχιούχος Επικοινωνίας και ως Επικοινωνιολόγος έχω εμβαθύνει στις Δημόσιες Σχέσεις με την παρακολούθηση της σχολής Δημοσίων Σχέσεων του Henshall Center  του Λονδίνου και μια σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων. Ταυτόχρονα με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς αλλά και με παρακολούθηση σεμιναρίων από κορυφαίους ανθρωπολόγους επέκτεινα τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στην πολυπολιτισμική επικοινωνία. Είμαι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Επαγγελματικής Κατάρτισης από την ΑνΑΔ (Αρχή Ανάπτυξης Ανθώπινου Δυναμικού) Κύπρου και Επιθεωρητής Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, επίσης της ΑνΑΔ.

 

Πως βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση  ποια είναι τα θέλω σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;

Είμαι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση. Βασικός σκοπός της ζωής μου εδώ και χρόνια είναι η ψυχική μου ηρεμία. Εφόσον αυτή την έχω σε όλα σχεδόν τα επίπεδα απολαμβάνω την κάθε μέρα που ζω με ότι αυτή φέρει.

Επιθυμείτε  κάτι να αλλάξει  ως προς  εσάς ; Είναι δυο – τρία θέματα που θέλω να αλλάξω. Γιατί εγώ θα τα αλλάξω και δεν θα αλλάξουν μόνα τους. Τα έβαλα σε μια σειρά και κάνω ένα βήμα κάθε μέρα. Κάποια είναι απλά και κάποια άλλα πολύπλοκα και δυσκολότερα. Όμως νιώθω ότι είμαι στο σωστό δρόμο.

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;

«Αυτός που ξέρει να δίνει κερδίζει πολύ περισσότερα από αυτόν που παίρνει». Είχα για πολλά χρόνια αυτό το μότο σε βαθμό παρεξηγήσιμο, κυρίως από μένα. Μέχρι που κατάλαβα ότι στο να δίνεις είναι απαραίτητο να μπαίνουν όρια και φίλτρα. Ακολούθησε το «Δεν θέλω να σε πείσω να με εμπιστευτείς, θέλω απλά να σε πείσω να εμπιστευτείς τον εαυτό σου». Αυτό όμως που πάντα με συνόδευε και με συνοδεύει είναι το «η διάρκεια στο χρόνο είναι ο πιο αντικειμενικός κριτής της ποιότητας».

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα θαύμα που λύνει τις σημερινές  προκλήσεις  σας . Το επόμενο πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτεται ότι μάλλον συνέβη ένα θαύμα ;

Θα σηκωθώ χωρίς ξυπνητήρια, θα δέσω τα κορδόνια μου χωρίς δυσκολία και θα πάω τη βόλτα μου με τον Freedom (τον σκύλο μου) χωρίς την πίεση του χρόνου. Μια μακρινή βόλτα με τη μηχανή θα ολοκλήρωνε το θαύμα! 
 

Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;

Πιο πολύ θα έλεγα ότι αξιοποίησα παρουσίες και όχι ευκαιρίες. Η ζωή έφερε στο δρόμο μου σπουδαίους δασκάλους, από τους οποίους έχω μάθει πάρα πολλά, με σεβασμό και αγάπη. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που αυτούς τους δάσκαλους μου, τους έχω ακόμα στη ζωή μου και μπορώ να μοιράζομαι μαζί τους την εξέλιξη μου και τη δική τους. Γενικά όμως αξιοποιούσα και αξιοποιώ κάθε ευκαιρία που έρχεται στο δρόμο μου και έχει να κάνει με την ανθρώπινη επαφή, με την επικοινωνία και με την εκπαίδευση. 
 

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε  μια επιτυχής αλλαγή που αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε  ;

Με την αυτόαναγνώριση και την αυτοαξιολόγηση εντόπισα αυτά που με ενοχλούσαν και ήθελα να αλλάξω και με την αυθυποβολή πέτυχα κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και άθλος και όχι απλά αλλαγή. Όποιος με γνώριζε στα χρόνια της εφηβείας μου και της πρώτης νιότης ξέρει ότι εκείνο το χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς μου έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν ξέρει όμως πόσο ξενύχτι, πόσος πόνος και πόσο κλάμα συνόδευσε την προσπάθεια μου να απαλλαγώ από αυτό. 
 

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο; Καμία, όσο αλαζονικό και αν ακούγεται, που δεν είναι. Έχω ζυμωθεί και έχω ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορώ να τα βάλω μαζί μου με επιτυχία.  

 

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς και ποιες αδυναμίες σας  θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές απειλές σας;  

Δεν μπορώ να ξέρω τι αρνητικό βλέπουν οι άλλοι σε μένα. Εξάλλου η γνώμη των άλλων είναι των άλλων και δεν με αφορά.  
 Αυτό που εγώ παρατηρώ και βελτιώνω μέρα με τη μέρα είναι ότι κάποτε γίνομαι απόλυτος και καμιά φορά απότομος. Ειδικά σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των ανθρώπων γύρω μας. Θυμώνω με τους «ψευδογκουρού», τις μετριότητες και με τους δήθεν. Με αυτούς που «νομίζουν» πως είναι κάτι που δεν είναι και μαζί τους παρασύρουν και άλλους που τους εμπιστεύονται για υποστήριξη και βοήθεια. Ο χώρος μας έχει τεράστια ευθύνη και λυπάμαι, πολλές φορές θυμώνω που κάποιοι στο βωμό του εύκολου κέρδους ή της αρρωστημένης αυταρέσκειας τους δεν το αντιλαμβάνονται.

Αυτή την περίοδο ειδικά οι εξωτερικές απειλές μπορούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία μου για γρήγορες μετακινήσεις και για πλήρη αφοσίωση. Όμως κι αυτό είναι κάτι που τελειώνει σύντομα και έτσι θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα μου. 

Πως ξεπεράσατε τα έως τώρα  εμπόδια ; Με πολύ σκληρή δουλειά.

Διάβασμα, μελέτη, σωστό προγραμματισμό και αυτοπειθαρχία. Ήμουν και είμαι πρόθυμος να κάνω θυσίες, να στερηθώ πράγματα που ίσως μέχρι σήμερα να μου ήταν απαραίτητα, για να πετύχω ένα καινούριο στόχο.

Συνηθίζω να λέω και ίσως είναι και αυτό ένα Life Motto: 

«Προτού αποφασίσεις τι καινούριο θέλεις στη ζωή σου, πρέπει πρώτα να αποφασίσεις ποιο από τα παλιά είσαι πρόθυμος να αποχωριστείς».

  

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως σας βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν μελλοντικά ;

Είμαι άκρως επικοινωνιακός, με βαθιά και ειλικρινή ενσυναίσθηση. Δεν αφήνω τίποτα στην τύχη, μελετώ ασταμάτητα για να βελτιώνομαι και έχω την ικανότητα να μαθαίνω από όλους  τους ανθρώπους και από όλα τα γεγονότα. Είμαι προσαρμοστικός και ευέλικτος πνευματικά, (για το σωματικά θέλω ακόμα δουλειά) και κυρίως αγαπώ αυτό που κάνω. Αγαπώ να έχω θετική επίδραση στους ανθρώπους γύρω μου. 


Ποιες δεξιότητες σας  μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να επιτύχετε  αυτό που επιθυμείτε  ; 

Όλα τα πιο πάνω. Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει. 
 

Πόση δύναμη διάθετε ;

Όση χρειάζεται και κάτι παραπάνω για τα απρόβλεπτα. 
 

Πως θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας  σε μερικά χρόνια από σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της ζωή σας ;

Αγαπώ πολύ να είμαι στη σκηνή. Τα σεμινάρια νιώθω ότι είναι το γήπεδο μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την αποδοχή αλλά και την αποτελεσματικότητα που έχω σε Κύπρο και Ελλάδα. Επόμενος στόχος είναι χώρες μακρινές και ονειρεμένες. Σεμινάρια και δράση στο εξωτερικό. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, όμως επιζητώ την καθιέρωση. 
 

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας;

Είμαι ταξιδιάρης. Δεν έχω Ιθάκη. Δεν πιστεύω ούτε στην τελειότητα, ούτε στην εξιδανίκευση. Επιζητώ στην κάθε μέρα μου να κάνω ένα βήμα προς τα εμπρός. Συνεπώς δεν αναζητώ την Ιθάκη, αλλά το επόμενο βήμα. 

Φανταστείτε  να  είχατε  ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που ξέρετε ή που μπορείτε  να σκεφτείτε. Ποιο μπορεί να είναι αυτό το άτομο (αν σας έρχεται ως εικόνα ) και τι θα σας συμβούλευε να κάνετε ; Δεν θα έλεγα ότι είναι το σοφότερο αλλά είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω πάρα πολύ. Αν μπορούσα να είχα απέναντι μου τον Μαχάτμα Γκάντι θα ήταν για μένα μια μοναδική ευκαιρία.

Πρόκειται για μια παγκόσμια προσωπικότητα ένα αδιαμφισβήτητο ηγέτη που είχε ως προμετωπίδα του την ειρήνη και την αγάπη. Η επίσκεψη μου στον τάφο του ήταν σαν ιερό προσκύνημα. 

Αν είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του είμαι σίγουρος πως θα μου έλεγε «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»! Σίγουρα θα μου έλεγε και άλλα και ίσως να κατέληγε με το «Δεν πρέπει να χάνεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ωκεανός. Αν στον ωκεανό υπάρχουν μερικές βρώμικες σταγόνες, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικος.»

 

Πως βιώσατε το διάστημα της Καραντίνας και την κρίση του Covid 19; Αναδύθηκε και κάποιο νέο Life Motto στην ζωή σας; αν ναι ποιο;

Το διάστημα της καραντίνας ήταν μια ευκαιρία για μένα για περισσότερη μελέτη, αλλά και ανταπόκρισης σε κλήσεις πολλών συνανθρώπων μας που έψαχναν από κάπου να πιαστούν, γιατί βίωναν πρωτόγνωρες συνθήκες. Το γεγονός ότι είχα την ευχέρεια του χρόνου να ανταποκριθώ σε όσο το δυνατό περισσότερους μου έδινε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Η περίοδος της καραντίνας μου έδωσε επίσης την ευκαιρία για βαθύτερη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τέλος μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους σαν κι εσένα Στέλλα και να γίνω πλουσιότερος σε γνώσεις και συναισθήματα. Το νέο Life Motto:Όταν κρύβεις τα προβλήματα σου κάτω από το χαλί, θα έρθει ένας κορονοϊός να σηκώσει το χαλί στον αέρα και να βρεθείς ξαφνικά μέσα στη βρωμιά και στη δυσωδία.

Πρόσφατα περάσετε μια σοβαρή περιπέτεια-εμπειρία ζωής. Πως άλλαξε την οπτική σας για την ζωή και κατ' επέκταση το Life Motto σας; 

Στις 15 Αυγούστου ο μικρός μου γιος, ο Γιώργος, είχε ένα σοβαρό τροχαίο.Περάσαμε δύσκολα και δεν το κρύβω ότι τα χρειάστηκα. Δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα να βλέπεις το παιδί σου διασωληνομένο, σε καταστολή στην Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας. Σε όλη αυτή την περιπέτεια, η πίστη με κράτησε όρθιο. Είχα καλή σχέση με τα Θεία ανέκαθεν, αλλά η πίστη μου ενδυναμώθηκε και η προσευχή έγινε καθημερινή μου συντροφιά. 

Είμαι σίγουρος πως βιώσαμε ένα θαύμα, στο οποίο συμμετείχατε κι εσείς, οι φίλοι και συνοδοιπόροι μου. Αναζήτησα στήριγμα, εκτός από την ακλόνητη Πίστη μου στην Παναγία και σε ανθρώπους των οποίων εμπιστεύομαι το επίπεδο θετικότητας και μετάδοσης θετικής ενέργειας.Εσύ Στέλλα μου ξέρεις σε ποιους αναφέρομαι...Η ταχύτητα ίασης του Γιώργου είναι κάτι εκπληκτικό. Αιώνια Ευγνωμοσύνη στον καθένα που συμμετείχε σε αυτό το θαύμα.

Στη ζωή δεν υπάρχουν δεδομένα. Μια κακή στιγμή μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι΄αυτές τις στιγμές.Να είσαι θετικός και αισιόδοξος σε αυτού του είδους μεγάλες δυσκολίες είναι το ζητούμενο. Δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα, όμως κάνει την διαδρομή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Αν θα πρόσθετα ένα Life Motto μετά από  αυτό θα ήταν :
«Όταν ο φόβος κτύπησε την πόρτα, άνοιξε η πίστη και δεν είδε κανένα». 

«Συγκλονιστικά» τα μηνύματα ζωής του Λάκη... Εύχομαι να σας γέμισαν δύναμη! Θα του ευχηθώ υγεία, αγάπη, δύναμη και έμπνευση! Τον ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή του στο project My Life Motto! 

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι  φίλοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε:

Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

Στέλλα Ζουλινάκη  

Life & Business Coach

Insurance Agent & Coach 

Mail:feelcoachingbysz@gmail.com

Join us : https://feelcoaching.blogspot.com/

https://www.facebook.com/FeelCoachingsz/



ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή μέρους  ή ολόκληρης της συνέντευξης χωρίς αναφορά στο blog ως πηγή.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...