Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Η Διερωτηματική Σκέψη αλλάζει ζωές…Υιοθετήστε την.



Η Διερωτηματική Σκέψη ένα σύγχρονο εργαλείο από την Μαριλί Άνταμς συγγραφέα του βιβλίου « Άλλαξε Ερωτήσεις Άλλαξε Ζωή» (πηγή άρθρου) ,σας προσφέρει ένα αξιόπιστο νέο τρόπο σκέψης που  μπορεί να επιφέρει  θετικές αλλαγές στη ζωή σας .Η συγκεκριμένη τεχνική προωθεί την καινοτομία, αυξάνει την παραγωγικότητα και δημιουργεί πιο παραγωγικές ανθρώπινες σχέσεις.

Αρχικά  ο παραπάνω τρόπος σκέψης μας δείχνει πως μπορούμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί  και αποτελεσματικοί, εστιάζοντας στο να ακούμε και να μαθαίνουμε αντί να είμαστε επικριτικοί . Η κατάλληλη προσέγγιση αποτελεί το κλειδί για πιο ήρεμη ζωή. Η δύναμη των ερωτήσεων που θέτουμε είναι σημαντική γιατί οι κατάλληλες ερωτήσεις κατευθύνουν την σκέψη μας επομένως και τι πράξεις μας καθώς και τα αποτελέσματα τους.

«Οι οδηγοί αγώνων διδάσκονται πως να εστιάζουν στον δρόμο και όχι στον τοίχο»…διαβάζοντας το σημερινό  άρθρο εστιάστε στο νέο δρόμο  ο οποίος μπορεί να αντιπροσωπεύει τις υψηλότερες δυνατότητες σας θέτοντας ερωτήσεις οι οποίες θα σας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Διερωματική σκέψη ασχολείται με ένα σημαντικό θέμα ,την ικανότητα να  ελέγχουμε κάθε στιγμή την σκέψη μας , μας δίνει τις δυνατότητες να μπορούμε να παρατηρούμε και να εκτιμούμε τις σκέψεις μας , ιδιαίτερα τις ερωτήσεις που θέτουμε στον εαυτό μας και μετά μας καθοδηγεί να θέτουμε νέες ερωτήσεις ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσεις ένα πρόβλημα είναι να βρεις τις σωστές απαντήσεις. Με την Διερωματική Σκέψη  ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να βρεις πρώτα τις κατάλληλες ερωτήσεις .

Οι αποτελεσματικές ερωτήσεις εξάλλου θεωρούνται και στην διαδικασία Life Coaching συνεδριών ,ένα βασικό κλειδί για θετικό αποτέλεσμα . Μια δυνατή ερώτηση χωρίς κριτική διάθεση αλλά με αποδοχή και σεβασμό από τον Life Coach μπορεί να είναι το κατάλληλο ερέθισμα για μια  νέα σκέψη, ένα διαφορετικό συναίσθημα και φυσικά μια νέα συμπεριφορά.

Όπως έλεγε και ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο : «Αυτό που μας διαφωτίζει δεν είναι η απάντηση αλλά η ερώτηση».

Στην συγκεκριμένη μεθοδολογία παρουσιάζονται 2 δρόμοι που επιλέγουμε να πάρουμε στην ζωή μας ,τον δρόμο της νοοτροπίας του Εκπαιδευομένου και τον δρόμο της νοοτροπίας του Επικριτή.

Ο δρόμος του Επικριτή δίνει την εντολή στο άτομο να αντιδράσει και να θέτει αρνητικές ερωτήσεις που εστιάζουν στο γιατί ,με αποτέλεσμα το άτομο να πέφτει γρήγορα στον «Λάκκο των Επικριτών» που οδηγεί σε αυτόματες αντιδράσεις και τελικά σε αίσθηση ήττας π.χ.

«Γιατί δεν μπορώ πότε να κάνω κάτι σωστά;»

«Γιατί όλοι είναι τόσο ανόητοι και κουραστικοί;»

«Γιατί να σκοτίζομαι;»

«Τι πάει στραβά με εμένα;»

Ο δρόμος του Εκπαιδευόμενου δίνει την επιλογή να διαλέξει και να θέτει ερωτήσεις που οδηγούν στον αναστοχασμό και την αυτοπαρατήρηση με αποτέλεσμα το άτομο να επικεντρώνεται σε προσεκτικές επιλογές, σε λύσεις και τελικά σε αίσθηση νίκης π.χ.

«Τι μπορώ να μάθω ; Τι είναι χρήσιμο;»

«Τι σκέφτονται , τι νιώθουν και τι επιθυμούν οι άλλοι;»

«Τι δυνατότητες έχουμε;»

«Τι εκτιμώ περισσότερο στο εαυτό μου;»

Είναι δύσκολο να ξεφορτωθούμε για πάντα τον Επικριτή όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να ζούμε μαζί του να τον ελέγχουμε ώστε να τον περιορίζουμε και παράλληλα να δίνουμε  περισσότερο έδαφος στον Εκπαιδευόμενο. Μόλις το καταφέρουμε μια νέα προοπτική πιο αισιόδοξη θα ανοιχτεί μπροστά μας.

Επίγνωση, δέσμευση, θάρρος, συγχώρεση, αποδοχή, αγάπη και λίγο χιούμορ, αυτά είναι που χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του Εκπαιδευόμενου.

Μπορείτε να επιχειρήσετε  το πρώτο βήμα πριν αντιδράσετε αυτόματα σε μια  σκέψη ή σε μια  πρόκληση. Aποδεχτείτε τον Επικριτή μέσα σας και επιλέξτε να  εξασκηθείτε στον ρόλο του Εκπαιδευόμενου αμφισβητώντας τις εικασίες, αξιολογώντας τα γεγονότα και ανιχνεύοντας ποιο είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείτε να κάνετε.

Διάβασα  κάτι πολύ αληθινό και το μοιράζομαι μαζί σας: «Το να διαβάσουμε απλώς για ένα φάρμακο δεν μας θεραπεύει. Πρέπει να πάρουμε το φάρμακο για να θεραπευτούμε» .

Συμβουλή μου με αγάπη και εκτίμηση είναι να αξιοποιήσετε,  να δοκιμάσετε οτιδήποτε σας εμπνέει ή  σαν αγγίζει, εξασκηθείτε σε νέες μεθόδους , προσπαθήστε μόνοι σας ή προσλάβετε ένα Life Coach.
Είμαι σίγουρη ότι αξίζει τον κόπο!


Στέλλα Ζουλινάκη 




3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιπροσθέτως, η διεύρυνση της οπτικής μας,βάζει στο πλάνο τόσο τον επικριτή όσο και τον εκπαιδευόμενο και βλέπουμε ότι και οι δύο έχουν κάτι να προσφέρουν.Αρκεί να τους κοιτάζουμε απ' έξω,μη εμπλεκόμενοι συναισθηματικά,μετασχηματίζοντας εαυτούς σταδιακά σε αντικειμενικούς παρατηρητές καταστάσεων στις οποίες συμμετέχουμε κιόλας.Και γίνεται η ματιά μας πιο καθαρή και εμείς πιο ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...