Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ένα αντίδοτο στην Καραντίνα …Κρατήστε Ημερολόγιο.



Αλήθεια έχετε κρατήσει ποτέ στην ζωή σας ημερολόγιο, αν ναι τότε θα θυμάστε ότι όταν ήσασταν παιδιά ή έφηβοι ξεκινούσατε με την έκφραση «Αγαπητό ημερολόγιο…» και στην συνέχεια γράφατε τις σκέψεις σας, επίσης αποτυπώνατε τα συναισθήματα σας, τις ανησυχίες σας αλλά τα βαθύτερα όνειρα σας.
Και τώρα που είστε μεγάλοι μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο!Είναι μια εμπειρία που αξίζει να την αποκτήσετε ή να την ξανά εξασκήσετε.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο  που είναι ιδανική για  προσωπική κατάθεση,  απολογισμό και παρατήρηση των εσωτερικών σκέψεων σας. Είναι άλλος ένας τρόπος για να διαχειριστείτε το άγχος σας και να ανακουφιστείτε.  
Καταγράψτε όλα όσα σκέφτεστε αισθάνεστε και μείνετε συνειδητοί σε όσα σας συμβαίνουν. Ένα προσωπικό ημερολόγιο είναι ένα σημειωματάριο που εκτός από απλή καταγραφή  έχει σκοπό να αποτυπώσει τη δική σας άποψη για τα τρέχοντα γεγονότα. Να οργανώσει την σκέψη σας, να αξιολογήσει την δραστηριότητα σας. Να διατηρήσει τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές ιστορικά .
Το προσωπικό ημερολόγιο και όχι η απλή ημερήσια ατζέντα που οι περισσότεροι  διατηρούσαμε την εποχή που δεν προλαβαίναμε και τρέχαμε από το ένα ραντεβού στο άλλο…Μπορεί να γίνει μια ευχάριστη αλλά και εποικοδομητική συνήθεια.
Στο νέο αυτό ημερολόγιο το Ημερολόγιο της Καραντίνας ή αν θέλετε το «Ημερολόγιο του Νέου Εαυτού», «New Me» (το έχω ονομάσει εγώ ), προτείνω πλέον να αρχίσετε να καταγράφετε το ημερήσιο πρόγραμμα σας με στόχο το κατάλληλο, βάσει αναγκών σας, καταμερισμό των δραστηριοτήτων σας π.χ.  καθαριότητα και οικιακές εργασίες, γυμναστική, διάβασμα, επικοινωνία με φίλους, εκκρεμότητες εργασιακές, παιχνίδι με παιδιά, συζήτηση με σύντροφο ,web σεμινάρια κ.λ.π.
Επιπλέον δεν παραλείπετε  να καταγράφετε πως νιώθετε και να αξιολογείτε το συναισθήματα που βιώνετε από κάθε δραστηριότητα ώστε όταν ανατρέξετε για μια αυτό αξιολόγηση να ξεχωρίσετε τι σας ευχαριστεί και να επανεξετάσετε  όλα όσα σας δημιουργούν «δύσκολα συναισθήματα».Μην ξεχάσετε ότι το συγκεκριμένο ημερολόγιο είναι προσωπικό και δεν προορίζεται για αδιάκριτα μάτια, αλλά μόνο για εσάς.
Τα συναισθήματά μας είναι το κύριο κομμάτι της ύπαρξής μας. Είναι ενδείξεις για τα πράγματα εκείνα που «ζητούν» την προσοχή μας.Με το να κρατάτε ημερολόγιο γίνεστε ένα με τα συναισθήματά σας και παρατηρείτε τι είναι αυτό που νιώθετε και γιατί αισθάνεστε έτσι την κάθε δεδομένη στιγμή.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το κλειδί στην τήρηση ημερολογίου είναι να γράφει κανείς με το χέρι (αντί σε Η/Υ) γιατί έτσι κινητοποιούνται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό  να εντάξουμε  ένα τελικό απολογισμό κάθε μέρας και  κάποιους σημαντικούς δείκτες ως προς τον βαθμό κούρασης π.χ. 8/10  και τον βαθμό ικανοποίησης π.χ. 7/10 ,έτσι θα μπορείτε την επόμενη μέρα να σχεδιάσετε  μια νέα μέρα με καλές πρακτικές. 
Επίσης θα γνωρίζετε και τις σχετικές  αδυναμίες του ημερήσιου προγράμματος  και θα μπορείτε είτε να επανασχεδιάσετε τον τρόπο είτε να αναζητήσετε νέες που θα σας προσφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης. Τελευταία tips:
1.Καταγράψτε τα «μαθήματα» που παίρνετε καθημερινά.
2.Δεν ξεχνάτε να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τα καθημερινά, όμορφα πράγματα που σας συμβαίνουν.

Γράψτε στο ημερολόγιό σας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε τρεις λόγους οι οποίοι σε έκαναν να νιώσετε ευγνωμοσύνη για τη ζωή σας.Έτσι θα αρχίσετε να εκτιμάτε ακόμη και τα πιο απλά πράγματα που σου χάρισαν έστω και ένα χαμόγελο μέσα στη μέρα.
Και όταν όλο αυτό θα έχει περάσει το συγκεκριμένο ημερολόγιο θα αποτελεί ένα πολύτιμο προσωπικό οδηγό επιβίωσης με ανεκτίμητα συμπεράσματα. 
 

Στέλλα Ζουλινάκη  







1 σχόλιο:

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...