Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Η Βασική Αρχή της Ανθρώπινης Ύπαρξης σήμερα





 
Η Βασική Αρχή της Ανθρώπινης Ύπαρξης ( Β.Α.Τ.Α.Υ ) βασίζεται στον κανόνα  του Πόνου και της Ευχαρίστησης. Κάθε κίνηση, κάθε επιλογή, κάθε απόφαση στη ζωή μας, βασίζεται σε αυτή την αρχή.
 Όλες οι αξίες, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές μας επηρεάζονται από αυτή.
Βάσει της Β.Α.Τ.Α.Υ η ανθρώπινη φύση τείνει προς την ευχαρίστηση και αποφεύγει τον πόνο.
 Όλοι μας ενεργούμε με στόχο να αντλούμε την  ευχαρίστηση και μάλιστα την αποζητούμε άμεσα… Ενώ με δυσκολία και απροθυμία συμμετέχουμε σε διαδικασίες που μπορούν να μας προσφέρουν πόνο.
Συνήθως όταν μας συμβαίνει ένα γεγονός που συνδέεται με πόνο το αντιμετωπίζουμε στην αρχή με έκπληξη, σοκ, άρνηση, αντίσταση, θρήνο και θύμο. 
Θυμηθείτε το σοκαριστικό γεγονός που βιώσαμε όλοι μας ως Ελληνική Κοινωνία με τα Capital Controls.
Στην πορεία έρχεται  η εξερεύνηση, η διαπραγμάτευση, η αποδοχή και η ανάληψη δράσης. 
Αν δε έχουμε αναπτύξει δεξιότητες ανθεκτικότητας, επιμονής κριτικής σκέψης, πίστης, ελπίδας και σύνεσης τότε έρχεται η ευθύνη ,το σθένος και η ανάληψη δράσης για ανατροπή ή αντιμετώπιση της κατάστασής.

Σήμερα με την παγκόσμια κρίση του κορονοϊού και την ιδιαίτερη κατάσταση στην Ελλάδα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την Βασική Αρχή της Ανθρώπινης Ύπαρξης με ένα απρόσμενο τρόπο, μια και ταυτόχρονα θίγεται η απόλαυση ,η ευχαρίστηση που έως σήμερα ελεύθερα αντλούσαμε και παράλληλα  υπάρχει η απειλή του πόνου με κυρίαρχο φόβο την εξάπλωση της ασθένειας, τον κίνδυνο να νοσήσουμε και τον άγχος των συνεπειών  σε κοινωνικό, συναισθηματικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Το αυτονόητο καφεδάκι, η βόλτα, τα ψώνια και η κοινωνική συναναστροφή περιορίζονται, μαζί και η αίσθηση ότι απολαμβάνουμε ελεύθερα, ενώ ο φόβος που διασπείρεται παρακολουθώντας τηλεόραση και τα αυξανόμενα νούμερα  των κρουσμάτων επιτείνουν την προοπτική του πόνου.
 Όλη αυτή η κατάσταση σίγουρα θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών από πολλές επιστήμες και θα γράψει ιστορία .
Όπως σε κάθε σημαντική στιγμή  της ιστορίας έτσι και σε αυτή καλούμαστε ως συνειδητοί  και υπεύθυνοι άνθρωποι να αναλάβουμε την μοίρα μας  να γίνουμε οι «ήρωες» της ζωής μας, να επιδείξουμε τις δυνάμεις μας,να αξιοποιήσουμε τα δυνατά χαρακτηριστικά μας και  να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα σεβόμενοι την Β.Α.Τ.Α.Υ. , χρησιμοποιώντας τα ένστικτα της επιβίωσης, της άντλησης ευχαρίστησης και της αποφυγή του πόνου με το κατάλληλο τρόπο.

Έτσι λοιπόν ας σκεφτούμε θετικά.
Ας ανακαλύψουμε τρόπους να αντλήσουμε ευχαρίστηση μέσα στο σπίτι μας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους αλλά και μένοντας μόνοι.   

Ας προστατεύσουμε εμάς και την κοινωνία μας τηρώντας όλα τα μέτρα με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό ότι είμαστε συνετοί και άξιοι πολίτες που δεν θα αποτελέσουμε εστία κινδύνου.Αλλά ακόμα και αν νοσήσουμε εμείς ή δικοί μας άνθρωποι ας το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και ορθή κριτική σκέψη και όχι με επιπολαιότητα ή διάθεση για αυστηρές κρίσεις και εκφοβισμό.

Ας σκεφτούμε δημιουργικά και ας επιβραβεύσουμε τους  εαυτού μας όταν επιτύχουμε την αναγκαία πλέον δεξιότητα της αυτορύθμισης και του αυτοελέγχου.

Ας σκεφτούμε  ότι η συγκεκριμένη εμπειρία θα επαναπροσδιορίσει τις αξίες μας ,θα μας προσφέρει χρήσιμα μαθήματα ζωής και όπως όλοι οι μαθητές έτσι και εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε για ένα καλό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει εφόδιο για την περαιτέρω ζωή μας.  


Μην ξεχνάτε δεν είστε μόνοι σε αυτή την κρίση, είμαστε εδώ για να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

Μιλήστε, συζητήστε, μοιραστείτε όσα νιώθετε με αγάπη σε ανθρώπους που θα σας ενθαρρύνουν.
Δεσμευτείτε ότι θα ενθαρρύνετε και εσείς τους άλλους!

Τέλος δείξτε θάρρος, αγαπήστε τον εαυτό σας, προστατεύστε τον, φροντίστε τον και σκεφτείτε τα σοφά λόγια του Επίκουρου ότι και αυτό θα περάσει.

Στέλλα Ζουλινάκη 







1 σχόλιο:

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...