Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ο Αριστοτέλης, τα θετικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και ο κορονοϊός.





Δεν γνωρίζω τρόπους με τους οποίους οι δυνάμεις του χαρακτήρα μπορούν να θεραπεύσουν τον κορονοϊό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα θετικά χαρακτηριστικά μας δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του.

Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις "δυνατές" μας  ιδιότητες για να μας βοηθήσουν να είμαστε ασφαλείς, να λάβουμε  δράση, να προχωρήσουμε στην πρόληψη και να διατηρήσουμε  τον εαυτό μας ισορροπημένο ψυχικά και σωματικά υγιή. 
Ως άνθρωποι έχουμε πολλά θετικά χαρακτηριστικά . 
Ας δούμε τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα μας ως ευκαιρίες για θετική δράση  και αντίδραση.

O Martin Seligman και O Christopher Peterson, ψυχολόγοι της Θετικής Ψυχολογίας, είναι αυτοί οι οποίοι  αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των επιστημονικών ερευνών τους στο να αναγνωρίσουν και να ταξινομήσουν τα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων σε 6 κατηγορίες (24 συνολικά χαρακτηριστικά), μελετώντας τον Αριστοτέλη και τις διαπιστώσεις του για την ευδαιμονία, την αριστεία και τις αρετές .

Κατά τον Αριστοτέλη, τις αρετές δεν τις έχουμε μέσα μας εκ φύσεως, αλλά τις αποκτούμε με τη διαδικασία της άσκησης, δηλαδή του εθισμού.Η άσκηση των αρετών κατά τον Αριστοτέλη έχει σκοπό εκτός από τη διαμόρφωση ενός καλού χαρακτήρα, την ευδαιμονία, το ύψιστο αγαθό που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Έρευνα δείχνει ότι τα παρακάτω  24  θετικά  χαρακτηριστικά (6 κατηγορίες) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία, στην  επιτυχία, στη υγεία και στην πρόληψη της κατάθλιψης . 

1. Γνώση και Σοφία. Αφορούν κυρίως τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο απόκτησης της γνώσης.
Η δημιουργικότητα (η πρωτοτυπία, ο καινοτόμος τρόπος σκέψης): Το να σκεφτόμαστε δηλαδή καινούριους και αποτελεσματικούς τρόπους για να κατανοούμε τα πράγματα αλλά και να πράττουμε.
Η περιέργεια (το ενδιαφέρον, το να είμαστε «ανοιχτοί» σε εμπειρίες): Το να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες καινούριες εμπειρίες, το να θέλουμε να εξερευνούμε και ν’ ανακαλύπτουμε.
Η κριτική σκέψη: Το να εξετάζουμε τα πράγματα απ’ όλες τις πλευρές, το να αλλάζουμε γνώμη εάν υπάρξουν νέες ενδείξεις, να ζυγίζουμε τις ενδείξεις δίκαια.
Η αγάπη για τη μάθηση: Το να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες, θέματα, γνώσεις.
Η προοπτική (σοφία) : Ο συνδυασμός της γνώσης με την εμπειρία.
2. Το Ψυχικό Θάρρος- Η θέληση να πραγματοποιούμε στόχους παρά εξωτερικές ή εσωτερικές δυσκολίες.
Η γενναιότητα: Το να μην υποκύπτουμε σε απειλές, προκλήσεις, δυσκολίες ή πόνο.
Η επιμονή: Το να τελειώνουμε αυτό που αρχίσαμε, να συνεχίζουμε παρά τα εμπόδια.
Η τιμιότητα (αυθεντικότητα, ακεραιότητα): Το να είμαστε ειλικρινείς και γνήσιοι, το να δρούμε χωρίς προσποίηση.
Η ζωτικότητα (Ο ενθουσιασμός, η ενεργητικότητα): Το να βλέπουμε τη ζωή με ενθουσιασμό και ενεργητικότητα.
3. Ο Ανθρωπισμός – Δυνατά σημεία στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους.
Η αγάπη : Το να εκτιμάμε τις στενές σχέσεις με τους άλλους, ιδίως σε αυτούς με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία σχέση φροντίδας.
Η ευγένεια (γενναιοδωρία, συμπονετικότητα, αλτρουισμός): Το να κάνουμε καλές πράξεις για τους άλλους, να τους βοηθάμε και να τους φροντίζουμε.
Η κοινωνική νοημοσύνη: Το να έχουμε την επίγνωση των συναισθημάτων και των κινήτρων των άλλων ανθρώπων, το να ξέρουμε πώς να προσαρμοζόμαστε σε κοινωνικές καταστάσεις.
4. Η Δικαιοσύνη- Δυνατά σημεία στον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Η ομαδικότητα: Το να συνεργαζόμαστε καλά ως μέλη μιας ομάδας, το να είμαστε πιστοί σε μία ομάδα.
Η δικαιοσύνη: Το να φερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους το ίδιο, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
Η ηγετικότητα: Το να έχουμε επιρροή σε μία ομάδα αλλά και καλές σχέσεις.
5. Η Εγκράτεια -Δυνατά σημεία που μας προστατεύουν απέναντι στην υπερβολή
Συγχωρητικότητα: Το να συγχωρούμε αυτούς που μας έχουν βλάψει, το να αποδεχόμαστε τις αδυναμίες των άλλων, το να μην είμαστε εκδικητικοί.
Ταπεινότητα: Το να αφήνουμε τα επιτεύγματα μας να μιλούν από μόνα τους. Το να μην θεωρούμε τον εαυτό μας  καλύτερο από ότι είναι.
Σύνεση: Το να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας και να μην παίρνουμε αχρείαστα ρίσκα.
Αυτοέλεγχος: Το να ελέγχουμε τις πράξεις μας, να έχουμε πειθαρχία.
6. Η Υπερβατικότητα-Δυνατά σημεία που ενισχύουν σχέσεις μ’ ένα μεγαλύτερο σύμπαν και δημιουργούν «νόημα».
Η εκτίμηση της Ομορφιάς ( Δέος, θαυμασμός): Το να παρατηρούμε και να εκτιμάμε την ομορφιά και την υπεροχή σε όλους τους τομείς της ζωής.
Η ευγνωμοσύνη: Το να είμαστε ευγνώμονες για τα καλά που μας συμβαίνουν, το να εκφράζουμε το «ευχαριστώ» μας.
Η ελπίδα (η αισιοδοξία, η πίστη στο μέλλον): Το να περιμένουμε το καλύτερο στο μέλλον και να εργαζόμαστε για να το επιτύχουμε.
Το χιούμορ( η διάθεση για παιχνίδι): Το να μας αρέσει να γελάμε και να παίζουμε, το να φέρνουμε χαμόγελα στα πρόσωπα των άλλων.
Η πνευματικότητα(η πίστη, ο σκοπός): Το να έχουμε συμπαγείς πεποιθήσεις για τον απώτερο σκοπό του κόσμου και το νόημα της ζωής οι οποίες διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας και μας ανακουφίζουν.

Αν επεξεργαστείτε την παραπάνω λίστα  με το κατάλληλο τρόπο  σίγουρα θα λάβετε  ιδέες για να αντεπεξέλθετε  στις ειδικές ανάγκες των ημερών.
Π.χ. Αναζητήστε την ελπίδα και την αγάπη για να εφοδιαστείτε με ανθεκτικότητα.Χρησιμοποιήστε το χιούμορ και εστιάστε μόνο στα θετικά.

Ξεκινήστε με αυτό που κάνετε σωστά.Π.χ. απαντήστε : Ποιο είναι το καλύτερο, υγιέστερο πράγμα που έχω κάνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσω τις ανησυχίες ή το στρες που σχετίζονται με τον κορονοϊό;
Για παράδειγμα, εάν η απόκριση σας έχει να κάνει με συχνή πλύση στα χέρια  τότε μπορείτε να δείτε τη σύνεση, και την αυτορύθμιση ως δυνατό σας χαρακτηριστικό .Αν η συμπεριφορά σας εμπλέκεται στη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων στο σπίτι για να κάνετε  κάτι παραγωγικό  με την οικογένειά σας, τότε τα δυνατά χαρακτηριστικά της δημιουργικότητας και της ηγεσίας μπορούν να ξεχωρίσουν. 

Χρησιμοποιήστε την κριτική σκέψη.
Η δύναμη της κριτικής σκέψης χρησιμοποιείται όταν εστιάζετε στα γεγονότα και όχι μόνο στις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης. Όσοι είναι ισχυροί σε αυτό το χαρακτηριστικό είναι σε θέση να δουν τις λεπτομέρειες μιας νέας κατάστασης από πολλές οπτικές γωνίες. Δεν χάνονται από τη μια οπτική γωνία, την ιστορία ενός ατόμου ή τη γνώμη ενός άλλου. Ενεργήστε με κριτική σκέψη αφού αναρωτηθείτε : 

Ποια είναι τα γεγονότα εδώ; Ποιες είναι οι νεότερες στατιστικές και τι αποκαλύπτουν οι εξελίξεις;Υπάρχει υπερεκμετάλλευση μιας πλευράς του θέματος; Ποιες είναι οι άλλες πλευρές αυτού του θέματος;
Είμαι συναισθηματικά επηρεασμένος  σε ένα πιθανό σενάριο, μια ιστορία που άκουσα ή μια λεπτομέρεια;

 
Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της προοπτικής
.
Προοπτική είναι το θετικό χαρακτηριστικό που περιλαμβάνει τη διατήρηση της μεγάλης εικόνας στο μυαλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχείτε, αλλά η προοπτική σας βοηθά να επιστρέψετε και να πείτε ποια είναι η μεγαλύτερη πραγματικότητα για εσάς  και για τους άλλους;

 
Χρησιμοποιήστε τη δύναμή της σύνεσης.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σύνεση σας για να σκεφτείτε προτού ενεργήσετε, να προγραμματίσετε, να προετοιμαστείτε και να αποτρέψετε δυσάρεστες εξελίξεις .

 
Χρησιμοποιήστε τη δύναμή  για αυτορύθμιση.
Αυτό το θετικό χαρακτηριστικό περιλαμβάνει την πειθαρχία σχετικά με τις συνήθειες της υγείας. Επιπλέον, αυτό σημαίνει να διαχειριστείτε τους πειρασμούς σας, να περιορίσετε τις κακές επιλογές σας και να εξετάσετε την υγεία σας.
Από τα 24 θετικά χαρακτηριστικά , η αυτορύθμιση έχει δείξει συνολικά στην έρευνα ότι έχει τις ισχυρότερες συνδέσεις με διάφορες πτυχές της σωματικής υγείας.
 
Τα θετικά σας χαρακτηριστικά είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν και να σας καθοδηγήσουν στην πρόληψη, τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων και την προώθηση της καλής υγείας.
Αναμφισβήτητα, οποιαδήποτε από τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά μπορεί να διαδραματίσει κάποιο  θετικό ρόλο στην σημερινή ασυνήθιστη καθημερινότητα .
Είναι το μυστικό που καλείστε να ανακαλύψετε!
Καθώς ασχολείστε με τις ειδήσεις που εκτυλίσσονται, τα μέσα ενημέρωσης που προσφέρουν διάφορες προοπτικές και τις ιστορίες στα social media, θυμηθείτε ότι έχετε ένα ευρύ φάσμα θετικών χαρακτηριστικών  που μπορείτε να εμπιστευθείτε για να σας υποστηρίξουν στις αποφάσεις και τις πράξεις σας.

Αφουγκραστείτε τα με προσοχή !
Αξιοποιήστε εποικοδομητικά τον πολύτιμο χρόνο που έως σήμερα κάνεις δεν είχε...


Στέλλα Ζουλινάκη 





2 σχόλια:

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...