Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

My Life Motto - Αυτεπίγνωση & Δυνατά Σημεία



«Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο ας ταρακουνήσει τον εαυτό του ».
Σωκράτης , Έλληνας Φιλόσοφος ( 470-399 π.Χ ).

Αυτοεπίγνωση είναι η ικανότητα του ατόμου να έχει μια ξεκάθαρη αντίληψη της προσωπικότητάς του.
Για να επιτευχθεί η αυτοεπίγνωση χρειάζεται μια ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό μας , ούτε υπερεκτιμημένη, ούτε υποτιμημένη. (Goleman, 2004).
Η αυτοεπίγνωση είναι βαθύτερη έννοια απ' την αυτογνωσία. Ο έχων αυτοεπίγνωση γνωρίζει γιατί είναι αυτός που είναι, κι όχι απλά ποιος είναι, όπως ο αυτογνώμων.
Η επίγνωση του εαυτού μας ,το «γνώθι σαυτόν»,(αυτοεπίγνωση =αυτός + επί + γνώσις) αποτελεί ένα πρώτο βασικό συστατικό της υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.


Συναισθηματική νοημοσύνη ονομάζεται η ικανότητα του ανθρώπου για αυτοεπίγνωση, αυτοκυριαρχία και αυτοέλεγχο, η ευσυνειδησία του και η δυνατότητα να μπαίνει στη θέση των άλλων, να τους κατανοεί, να τους ακούει προσεχτικά, να μπορεί να ασκεί επιρροή, να επικοινωνεί ουσιαστικά και να συνεργάζεται.
Οι παραπάνω ικανότητες μπορούν να προβλέψουν την επαγγελματική επιτυχία σε ένα ποσοστό 67% που σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικές από τις τεχνικές γνώσεις και τον δείκτη νοημοσύνης (IQ) που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν οι σημαντικότεροι παράγοντες επιτυχίας.
Με την αυτεπίγνωση αντιλαμβανόμαστε τις προσωπικές μας αξίες, και πεποιθήσεις μας, τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, καθώς και το «αποτύπωμα» που θέλουμε να αφήσουμε ως προσωπικότητες σε αυτόν τον κόσμο.


Συχνά επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στις αδυναμίες και τα αρνητικά μας, που ξεχνάμε να δούμε τα θετικά και δυνατά μας σημεία. 

Έτσι παραλείπουμε μια άλλη εκδοχή: Το ότι η προσωπική μας βελτίωση μπορεί να έρθει όχι απαραίτητα «διορθώνοντας» το αρνητικό αλλά ενδυναμώνοντας το θετικό.
Βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων είναι
ότι :
• Έχουν επίγνωση των δυνατών σημείων τους!
• Τα αναπτύσσουν συνεχώς και καθημερινά ώστε να λειτουργούν ως «συγκριτικό τους πλεονέκτημα» .
Σε έρευνα που έγινε ,οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις οδηγίες να χρησιμοποιούν ένα από τα δυνατά τους χαρτιά καθημερινά μετά από έξι μήνες είδαν την μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδα ευτυχίας και την μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδα κατάθλιψης.
Το ερώτημα είναι, γνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία;
O Martin Seligman και O Christopher Peterson, ψυχολόγοι της Θετικής Ψυχολογίας, είναι αυτοί οι οποίοι αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των επιστημονικών ερευνών τους στο να αναγνωρίσουν και να ταξινομήσουν τα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων.


Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ένα κατάλληλος τρόπος για να ανακαλύψετε τα θετικά σας στοιχεία?
Σύντομη πρόταση (tip) από την Feel Coaching , για να αναγνωρίσετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία :
 Κάντε ερωτήσεις στο εαυτός σας! Παρατηρήστε:
«Ποια από τα θετικά χαρ/κα ,αισθάνεστε ότι σας ανήκουν ή νοιώθετε ενθουσιασμό όταν τα επιδεικνύετε» ;
«Για ποια σκέπτεστε ότι είναι αναπόφευκτο να μην τα δείξετε ή να μην τα χρησιμοποιήσετε»;
 Ρώτησε τους φίλους σας-συνεργάτες –προϊστάμενους σας! «Ποια είναι τα 3 δυνατά μου σημεία»; «Ποια θετικά στοιχεία «θαυμάζεις», ή «αναγνωρίζεις» σε μένα» ;
 Γνωρίστε τον εαυτό σας μέσω του Life Coahing Αξιοποιήστε τα χρήσιμα εργαλεία του ή προσλάβετε έναν Coach να σας βοηθήσει.


Συνοψίζοντας θα ήθελα τονίσω ότι η αυτεπίγνωση ενισχύει την συναισθηματική νοημοσύνη και τις πιθανότητες ενός ατόμου να επιτύχει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του στόχους .

 Βασικό χαρ/κο της αυτοεπίγνωσης είναι η αυτο αξιολόγηση των δυνατών μας σημείων αλλά και η χρήση τους σε καθημερινό επίπεδο ώστε να αποτελούν συγκριτικό μας πλεονέκτημα και εφόδιο για μια ζωή με επιτυχίες και ικανοποίηση.

Στέλλα Ζουλινάκη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...