Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η ψυχολογία της επιχειρηματικότητας


Ο όρος επιχειρηματικότητα προέρχεται από το ρήμα «επιχειρώ», το οποίο στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «δοκιμάζω», «αρχίζω κάποιο έργο», «καταπιάνομαι με κάποια δραστηριότητα», ενεργώ με συγκεκριμένο τρόπο και στόχο»,  «προσπαθώ να επιτύχω κάτι».
Συνεπώς η ρίζα του ρήματος υποδηλώνει συμπεριφορές και δεξιότητες, οι οποίες αφορούν την πρωτοβουλία για την έναρξη μιας νέας δραστηριότητας.
Στην εποχή που ζούμε , αντιμετωπίζοντας μια κρίση ψυχολογική και όχι μονό οικονομική  ,η έννοια της επιχειρηματικότητας πρέπει να αντιμετωπίζεται  με ολιστικό τρόπο.
Δεν αρκεί να εστιάζουμε μόνο στην έννοια της επιχειρηματικότητας, όσων αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι αλλά και στην έννοια της νοοτροπίας που «κρύβεται» από πίσω .Η νοοτροπία μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά  τα αποτελέσματα της οποιαδήποτε προσπάθειας.  

Για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία ή επαγγελματία  δεν αρκεί πλέον μόνο η μόρφωση και οι γνώσεις στον οικονομικό ή επιστημονικό  τομέα  αλλά χρειάζεται και η σωστή νοοτροπία για να διακριθεί και να ξεχωρίσει στον χώρο του.  
Το «επιχειρείν» και  το ζητούμενο είναι η επίτευξη  ευρύτερων στόχων και αποτελεσμάτων,δεν αρκεί  πια, η  ξεπερασμένη στρατηγική ,που βασίζεται στον νόμο της στατιστικής και της καλής προσπάθειας.

 Η σημερινή πραγματικότητα τόσο από πλευράς εξέλιξης των επιστήμων και των νέων τεχνολογιών όσο και από  τις νέες συνθήκες διαβίωσης (έξαρση άγχους και κατάθλιψης ) επιτάσσει την διαφοροποίηση και τον σχεδιασμό μιας νέας επιχειρηματικότητας δηλαδή και μιας νέας νοοτροπίας.

Η  νέα επιχειρηματικότητα πρέπει να «δανείζετε» τεχνογνωσία και μεθόδους όχι μόνο από τις οικονομικές επιστήμες αλλά από τις επιστήμες της ψυχολογίας ,της κοινωνιολογίας ,της φιλοσοφίας και να εφαρμόζει εργαλεία και μεθόδους προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης όπως το Life Coaching ,το NLP κ.α. .
Πρέπει να στοχεύει στην διαφοροποίηση και την μοναδικότητα του επαγγελματία.

Ο  επαγγελματίας ,που θα θέλει εκτός από επιτυχημένος να είναι και ευτυχισμένος  θα πρέπει να αναπτύξει νέες δεξιότητες αλλά και να μην φοβηθεί να τις εφαρμόσει.
 Είναι αυτός που  θα διαφοροποιηθεί  στα μάτια των τρίτων γιατί αξιοποιεί τον χρόνο του αποκτώντας  επίγνωση  των καταστάσεων, και διαίσθηση .Παραμένει ενθουσιώδης και δεν παραιτείται  εύκολα .
Αγαπά αυτό που κάνει και δεν το βλέπει απλά σαν ένα βιοποριστικό εργαλείο, αντιμετωπίζει το άγχος του θετικά και δημιουργικά ,αποκτά ενσυναίσθηση και αφουγκράζεται τους άλλους .Τέλος διακρίνεται για την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα του, ελπίζει, δεν φοβάται το άγνωστο και ξεκινά με το πρώτο βήμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν χωρίς να συνειδητοποιούν το τώρα και τι ακριβώς θέλουν.Ζουν μεταφέροντας τις στενοχώριες και τους πόνους του παρελθόντος και ανησυχώντας γα το μέλλον.
Και  κάπου εκεί χάνεται το τώρα, το ΕΙΜΑΙ  και το ΖΩ .

Τα κρούσματα των αϋπνιών, των διατροφικών διαταραχών, της μόνιμης αίσθηση κόπωσης, των κρίσεων πανικού αυξάνονται και μαζί με αυτά ,οι προσωρινές  λύσεις των φαρμάκων, των αγχολυτικών  και των αντικαταθλιπτικών που απλά κουκουλώνουν το πρόβλημα χωρίς να χτυπάνε την αιτία.
Εδώ  και λίγο πριν (αν το άτομο το συνειδητοποιήσει έγκαιρα) έρχεται  η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή.

Έρχεται η ανάγκη για σιωπή- παύση  και παρατήρηση του συναισθήματος που βιώνει το άτομο εκείνη την ώρα .Η ώρα της εσωτερικής αναζήτησης ,που πλέον στρέφεται στον εαυτό του για να ανακαλύψει και να αντιμετωπίσει την αλήθεια του…
Και ακριβώς εκείνη την στιγμή ξεκινά το θαύμα.
Γίνεται η αλλαγή , αυξάνεται η ποιότητα και η σταθερότητα στον παρόν ,αλλάζει πορεία, ξεκαθαρίζει αξίες, αναθεωρεί πεποιθήσεις ,αξιολογεί σχέσεις και καταστάσεις με λίγα λόγια αλλάζει τη στάση του, την νοοτροπία του και κατ’ επέκταση την  ζωή  του όπως θέλει και πλέον ονειρεύεται και επιθυμεί !
Μετατρέπεται σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματία του εαυτού του που διευθύνει με ξεκάθαρους στόχους ευτυχίας και επιτυχίας την «επιχείρηση» του .
Γίνεται ο καλύτερος επιχειρηματίας αξιοποιώντας όπως κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας τους  συμβούλους σας …Μην διστάσετε  λοιπόν όπως θα συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας , τον λογιστή σας , τον γιατρό σας και τον ασφαλιστή  σας, να συμβουλευτείτε και τον Life Coach σας.

Στέλλα Ζουλινάκη 




1 σχόλιο:

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΓΩ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ" MY LIFE MOTTO - ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ

  Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους...